Hoogtepunten in Botswana

Ongerept, uniek, schilderachtige landschappen, een grote diversiteit aan wild, kleinschalig toerisme, exclusieve bestemmingen, een afwisselende manier van reizen en gamedrives zorgen voor ongeëvenaarde safaribeleving. Beleef het betoverende Botswana.

Okavango Delta is de grootse binnenlandse delta ter wereld en één van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Afrika. Deze delta ligt midden in het grootste stuk zandgrond ter wereld: het Kalahari stroomgebied en bestaat uit ontelbare kanalen en stroompjes die omringt worden door papyrus-, lelie- en rietvelden. Door hevige regenval in de hooglanden van Angola stroomt een grote hoeveelheid water via de Okavango de delta in. De eilanden begroeid met diverse bomen, struiken en grasvlaktes liggen tussen dit mozaïek van water. De overstromingen die elk jaar in het noorden beginnen eindigen zes maanden later in het zuiden waar het water verdwijnt in het droge zand van de Kalahari woestijn. Het water in de delta verdampt relatief snel door de hoge temperaturen en daardoor kunnen eilanden die verdwenen waren tijdens de overstromingen later in het seizoen weer opduiken en zo voor een altijd wisselend landschap zorgen. Deze oase in het midden van de woestijn is een weelderig maar kwetsbaar ecosysteem en is een levensbron voor heel veel diersoorten. Zo leven grote dieren zoals zebra’s, wildebeesten, buffels, leeuwen en luipaarden vooral in de drogere gebieden, terwijl grote kuddes rode Lechwes (een antilopensoort), nijlpaarden en talloze kleurrijke vogels prima gedijen in de natte, moerasachtige delen. De lodges zijn vaak alleen per vliegtuigje of boot te bereiken en het vervoer tijdens safarimomenten vindt plaats per 4WD, boot of mokoro

De Okavango Delta bestaat uit het Moremi Game Reserve en omliggende gebieden die verdeeld zijn in privé- reservaten. Het Moremi Game Reserve beslaat ongeveer een derde van de Okavango Delta en heeft een schilderachtig landschap van palmboomeilanden met graslanden, bossen en papyrusmoerassen gelegen in de vele heldere blauwe kanalen. Het overvloedige grasland in combinatie met het vele water in de moerassen zorgen voor veel groot wild zoals olifanten, giraffen, buffels, leeuwen, cheeta’s, luipaarden en Afrikaanse wilde honden. In het Moremi G.R. ligt het privé-reservaat Chiefs Island. Dit reservaat herbergt een zeer dichte concentratie aan wild, waaronder de opnieuw geïntroduceerde neushoorn. Dit is de enige plek in Botswana waar je oog in oog kan komen te staan met deze zeldzame dieren. Door een beperkt aantal lodges beleef je hier een ultieme en zeer exclusieve safaribeleving. Ook in de Okavango Delta liggen de Duba Plains, dit is een afgelegen gebied met open groene vlaktes en veel water dat bevolkt wordt door massale kuddes buffels. De aanwezigheid van een overvloed aan voedsel heeft gezorgd dat de vele leeuwen hier overdag jagen op de enorme kuddes buffels. Je kunt hier getuige zijn van een spectaculaire jachtpoging op klaarlichte dag.

Greater Chobe National Park dankt zijn naam aan de Chobe rivier die in het noorden de grens van Botswana bepaalt. Er is hier door de aantrekkingskracht van permanent water in de rivier een zeer grote diversiteit aan wild, waaronder enorme grote kuddes olifanten. Chobe N.P. bestaat uit diverse delen:

Chobe River is het gedeelte van de rivier dat stroomt van Kasane tot Ngoma. Deze levensader slingert zich door een landschap van dichte bossen en typische Afrikaanse savannes en in drogere tijden zie je hier extreem grote olifanten- en buffelkuddes. Het is een unieke en onvergetelijke beleving om vanaf de boot spelende en badderende olifanten gade te slaan.

Linyanti grenst aan de Linyanti River en het altijd aanwezige water zorgt ervoor dat kuddes van wel 1000 olifanten hier geen uitzondering zijn. In deze groene, moerasachtige omgeving leeft verder een grote variatie aan wild waaronder de Afrikaanse wilde hond. Langs de Linyanti rivier liggen verschillende privé-reservaten zoals Kwando, Selinda en Linyanti, die door de unieke liggingen een waar paradijs voor de avontuurlijke safarireiziger zijn. Zo kun je hier wandelen in het wild, een nachtgamedrive maken, wild volgen doormiddel van een trackingstocht, tijdelijk off-road rijden of een tocht maken per boot, kano of mokoro en Afrika beleven op een ongeëvenaarde manier.

Savuti beslaat een groot gedeelte van Chobe N.P. en heeft diverse ecosystemen zoals moerassen rond Savuti Channel, droge uitgestrekte savannes in het zuiden en heuvels in het noorden met eeuwenoude rotstekeningen gemaakt door de San. De San zijn de oorspronkelijke bewoners van Botswana. Savuti is vooral bekend door de enorme populatie groot wild, de zebra-migratie die hier elk jaar plaatsvindt naar de Makgadikgadi Pans en de leeuwen die hier in de droge periode op olifanten jagen. Door dit unieke natuurverschijnsel vind je hier veel schedels en botten van olifanten die verspreid liggen door het dorre landscha

Central Kalahari Game Reserve ligt midden in de Kalahari woestijn. Deze woestijn beslaat een groot gedeelte van Botswana en Namibië en ook delen van Zuid Afrika, Zimbabwe of Angola. Het Kalahari Game Reserve maakt door de regenperiode een ware metamorfose door: van dor gras, opgedroogde zoutpannen, zandvlaktes met kale struiken en spaarzaam wild naar vers groen gras, volgelopen zoutpannen, groene struiken en veel grazend wild. Deze grazers, waaronder de typerende gemsbok met z’n grote rechte hoorns, worden nauw in de gaten gehouden door de vele roofdieren zoals de Kalahari-leeuw met zijn typerende lange zwarte manen, cheeta’s en luipaarden. Dit reservaat was de thuisbasis van de bijna uitgestorven traditionele San. Deze jagers en verzamelaars worden als de oudste bewoners ter wereld beschouwd. Ondanks dat de San niet meer volgens de traditionele manier leven, is zeker mogelijk om een dorp te bezoeken en met trots zullen zij je kennis laten maken met hun eeuwenoude tradities.

Makgadikgadi is een groot gebied dat bestaat uit het Makgadikgadi National Park, de Makgadikgadi Pans en het Nxai Pan National Park. De Makgadikgadi pans waren vroeger onderdeel van het grootste meer van Afrika maar door geologische activiteiten is het tegenwoordig afgesloten van toevoer van water. Nu worden de zoutpannen in de regenperiode gevuld met een laagje water en vallen deze pannen kurkdroog in het hete droge seizoen. In deze droge periode kun je spectaculaire quadbike ritten maken over een “maanlandschap” van zoutkristallen. Uitgestrekte, oneindige witte vlaktes zorgen voor een verlies van je oriëntatie. Vanaf de zomerregens barst het leven in de zoutpannen los en trekt het duizenden dieren aan. Zo migreren zebra’s in deze periode van het jaar van Savuti naar de Makgadikgadi Pans, op de voet gevolgd door hun natuurlijke vijanden en kleurt het water van deze pannen roze door miljoenen flamingo’s. In deze unieke habitat leven ook de stokstaartjes (meerkatten). Deze uiterst sociale dieren hebben zich aangepast aan het leven in een droog landschap en tijdens een bezoek aan een groep stokstaartjes kun je dit van dichtbij ervaren. Een andere bezienswaardigheid is de Chapman’s Baobab Tree (een van de grootste baobabbomen) en al te zien vanaf 20 kilometer afstand.

Nxai Pan National Park ligt ten noorden van de Makgadikgadi Pans en dit fossiele meer is grotendeels begroeid met gras. Door een aantal permanente drinkplaatsen, het zeer voedzame gras en de Boteti River leeft hier veel wild. De lodges die aan de rivier liggen zijn unieke observatieposten om de drinkende en badende dieren gade te slaan. De Baines Baobabs, een groep bijzondere baobabbomen waarvan er een omgevallen is, liggen in het zuiden van de Nxai Pan

Tuli Block is een lange landstrook van ongeveer 350 km langs de grens met Zuid Afrika. Het ruige landschap bestaat uit karakteristieke heuvels zoals Solomons Wall (een intrigerende rots die als een muur uit het landschap omhoog rijst), grote Afrikaanse savannes en droge rivieroevers begroeid met gele koortsbomen. In het Northern Tuli Game Reserve ligt het privé-reservaat Mashatu Game Reserve. Je kunt hier paardrijden of wandelen onder begeleiding van ervaren gidsen en gamedrives maken die voor onvergetelijke safaribelevenissen zullen zorgen. Een gamedrive naar de unieke fotobunker mag zeker niet ontbreken tijdens je verblijf hier. Deze speciale ondergrondse bunker heeft al vele wereldberoemde foto’s opgeleverd van de indrukkende “Tuli- olifanten” en van de imponeerde leeuwen en luipaarden.

De imposante Victoria Falls liggen in Zambia maar worden vaak gecombineerd met een safari in Botswana. Het water van de Zambezi River dondert hier met een oorverdovend kabaal naar beneden over een breedte van 1700 meter. De nevel die bijna permanent rondzweeft zorgt niet alleen voor beslagen brillenglazen maar ook voor diverse spectaculaire regenbogen. Je kunt in deze betoverende omgeving raften, kajakken, een bungeejump maken vanaf de Victoria Falls Bridge, een tocht op een Jet Boat of een spectaculaire helikoptervlucht over de Zambezi River en de Victorial Falls maken. Het onvergetelijke, wonderschone uitzicht zal waarschijnlijk voor altijd op je netvlies gebrand zijn. Deze wereldberoemde watervallen bezoeken is zeker de moeite waard en goed te combineren met een reis door Botswana.

Wil je meer informatie of inspiratie, kijk dan op de pagina’s: Bestemmingen, Beleving, Maatwerk en algemene Hoogtepunten. Met jouw persoonlijke wensen en ideeën maakt Nzuri Afrika met plezier jouw reis op maat. Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen via de contactpagina, per telefoon of mail.