Hoogtepunten in Kenia

Gevarieerde landschappen, grenzeloze wildernis, uitgestrekte natuurparken met imposant wild, hoge bergen, de verschillende meren in de Rift Valley, oeroude volkeren met authentieke tradities en parelwitte stranden. Beleef Afrika op zijn mooist in Kenia.

Masai Mara National Reserve is het bekendste wildpark van Kenia. Jaarlijks vindt hier het spektakel van de migratie plaats. Anderhalf miljoen gnoe’s en duizenden zebra’s trekken van Tanzania naar Kenia. Met gevaar voor eigen leven steken ze de Mara rivier over, waarin hongerige krokodillen op hen liggen te wachten. Dit imponerende schouwspel is één van de meest indrukwekkende natuurfenomenen van Afrika. Het landschap kenmerkt zich door savannes met glooiende heuvels en eindeloze grasvlaktes met enorme vergezichten en acaciabomen. De Masai Mara is 1.800 km² groot en het leefgebied van grote groepen leeuwen, kuddes olifanten, buffels, neushoorns, hyena’s, cheeta’s, antilopen, giraffen, topi’s en luipaarden. De vogelpopulatie, ruim 400 soorten, is enorm. Direct aan het Masai Mara N.R. grenst Mara North Conservancy. Dit beschermde natuurgebied vormt één geheel met de Masai Mara. In dit gedeelte rijden alleen de safari-auto’s van de lodges die gelegen zijn in deze Conservancy. De auto’s mogen af en toe off-road rijden zodat je heel dicht bij het wild kunt komen. Dit draagt bij aan een unieke safaribeleving. In deze fascinerende omgeving leven de kleurrijke Masai in hun traditionele boma’s, samen met hun grote kuddes vee, zij aan zij met de vele wilde dieren in dit natuurpark.

Amboseli National Park staat bekend om de enorme kuddes olifanten en het prachtige uitzicht op de Kilimanjaro met zijn besneeuwde toppen. Het is slechts 392 km² groot en bestaat uit savannes met uitgestrekte vlaktes, struikgewas, acaciabomen en groene moerassen. Amboseli is vlak en in droge periodes erg stoffig waardoor veel wervelwinden waar te nemen zijn. Tijdens de zonsopgang krijg je hier de kans om dé foto te maken van olifanten die voorbij de Kilimanjaro trekken. Je kunt hier dicht bij de imponerende kuddes olifanten komen en de kans is groot dat je safari-auto geheel omsingeld wordt door deze enorme grijze kolossen. Daarnaast leven hier ook buffels, gnoes, giraffen, antilopen, zebra’s, cheeta’s, leeuwen en nijlpaarden die dobberen in de groene moerassen die ontstaan zijn door het smeltwater van de Kilimanjaro. Door de ligging, z’n prachtige landschap en het makkelijk spotten van het wild is Amboseli een ander park dan de anderen, uniek in zijn soort en het bezoeken zeker waard.

Tsavo National Park is het grootste wildpark van Kenia en wordt opgedeeld in Tsavo East en Tsavo West. De scheiding tussen de twee parken wordt gemaakt door de drukke Mombasa Road. Tsavo East bestaat vooral uit droge, uitgestrekte vlaktes met hier en daar wat struiken en bomen. Op sommige plaatsen vind je moerassen die een grote aantrekkingskracht hebben op het wild en ook de karakteristieke baobabbomen maken dit park uniek. Vanaf het Yatta plateau en Mudanda Rock word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht. De Lugard watervallen, waar helder water door een aantal spectaculaire rotsformaties stroomt, zijn zeker het bezoeken waard. Tsavo West, liggend aan de voet van de Kilimanjaro, is ontstaan door recente vulkanische uitbarstingen en daardoor veel heuvelachtiger. Het landschap bestaat uit open vlaktes, savannes en bergkammen. De steile rotsen van de Ngulia Hills en de vulkanische kegels van de Chyulu domineren het noorden. De Shetani lavastromen zijn uniek om te zien en bij Mzima Springs heeft men een uitzichtpunt onder de wateroppervlakte gecreëerd om het leven van de nijlpaarden in het water gade te slaan. Beide parken staan garant voor veel wild waaronder o.a. leeuwen, luipaarden, cheeta’s, zebra’s, giraffen, kudu’s, waterbokken, hartebeesten en natuurlijk de “rode” olifant. De dieprode aarde van Tsavo geeft deze kleur aan de olifant. Hij gooit de rode aarde met zijn slurf op zijn lichaam om zijn huid te beschermen tegen insecten en de zon.

Samburu National Reserve ligt in het noorden van Kenia. Samen met Buffalo Springs en Saba National Reserves vormen ze samen één ecosysteem. De Ewaso Nyiro rivier stroomt door dit landschap en is een belangrijke levensader voor het wild in deze woestijnachtige omgeving. Aan de oever van de rivier ligt een galerijbos, bestaande uit acacia’s, tamarindebomen en doumpalmen. Deze groene slinger vormt een groot contrast met de rest van het park dat verder bestaat uit open vlaktes met doornstruiken en rotsachtige heuvels. In Samburu leven grote kuddes olifanten samen met giraffen, impala’s, gazelles, dik-diks, bavianen en krokodillen. Ook komen hier unieke diersoorten voor zoals de Beisa oryx, de generuk, de Grévy zebra en de Somali struisvogel met z’n blauwe poten en nek. Door de spaarzame vegetatie is de kans hier groot leeuwen en een luipaard te spotten. In de omgeving van het park liggen de manyata’s van de Samburu stam, een trots, semi-nomadisch en zeer kleurrijk volk. Een bezoek aan een dorp behoort zeker tot de mogelijkheden om kennis te maken met deze intrigerende stam.

Lake Nakuru ligt in de Grote Rift Valley. De grote slenk loopt dwars door heel Kenia. Lake Nakuru is een groot sodameer dat bekend staat om haar duizenden flamingo’s die het meer roze laten kleuren. Het is de habitat van witte en zwarte neushoorns en de zeldzame Rothschild giraf. Ook leven hier buffels, zebra’s, wrattenzwijnen, bavianen, meerkatten, franjeapen, hyena’s, leeuwen, luipaarden en talloze vogelsoorten. Vanaf Baboon Cliff heb je een fenomenaal uitzicht over het meer met de flamingo’s die een lang roze lint in het water vormen. Als het waterpeil in Lake Nakuru te hoog staat dan wijken de flamingo’s uit naar bijvoorbeeld Lake Bogoria. Naast de flamingo’s kun je hier getuige zijn van de heet waterbronnen die als geisers uit de bodem schieten.

Lake Naivasha is een van grootste zoetwatermeren van Kenia. Tijdens een boottocht, als de waterstand het toelaat, kun je ontspannen genieten van de vele watervogels, visarenden, nijlpaarden en krokodillen. Aan de oever lopen giraffen statig tussen de acaciabomen door, zitten Colobus apen in de toppen van de gele koorts bomen en nemen buffels een modderbad in een moeras begroeid met papyrusplanten. Het is ook zeker de moeite waard om een wandeling te maken op Cresent Island. Op dit schiereiland zijn opnames gemaakt voor de beroemde film “Out of Africa”. Verderop ligt een kleiner zoetwatermeer Lake Baringo, een waar vogelparadijs waar vissers varen in kleine rieten bootjes.

Laikipia is een spectaculair gebied onderverdeeld in het Laikipia Plateau en Laikipia National Reserve. Het gebied bestaat uit indrukwekkende open graslanden met enorme rotsformaties, bossen, basalten heuvels en watervallen. Laikipia is schaars bevolkt, er bevinden zich naast de lokale bewoners een aantal grote privé ranches waarvan sommige verbouwd zijn tot prachtige luxe lodges. Het vee van de ranches deelt het land met de wilde dieren en het gevolg is een wildernis waar runderen soms oog in oog komen te staan met de Big Five. Laikipia is zeer actief met conservatieprojecten zoals het fokken van wilde honden en neushoorns. De instandhouding van dit fantastische gebied met zijn rijke flora en unieke fauna is mogelijk door de unieke samenwerking tussen de lokale bevolking en landeigenaren. Zo vind je hier naast grote kuddes olifanten, de Grévy zebra, de netgiraf, het zeldzame Leiwel hartebeest, een enorm grote variatie in wild. Laikipia is ideale bestemming voor de actieve reiziger. Je kunt er paardrijden, raften, mountainbiken, vissen, per kameel of te voet het plateau verkennen en spannende nachtgamedrives maken. Laikipia geeft je een gevoel van vrijheid als buiten de gebaande paden een avontuurlijke gamedrive maakt. Onderdeel van dit plateau is het Ol Pejeta Conservancy dat uitgegroeid is tot één van de grootste Rhino Sanctuary’s buiten Zuid Afrika. Je vindt hier een grote populatie witte en de zeldzame zwarte neushoorns. Het Sweetwaters Game Reserve is een onderdeel van Ol Pejeta en een speciale locatie om optimaal te relaxen. Vanaf je terras kun je genieten van een prachtig uitzicht op Mount Kenya en van de waterpoel waar dieren hun dorst komen lessen. Het is een magnifiek gezicht om de wilde dieren op deze manier te bewonderen. In dit Game Reserve ligt het Chimpanzee Sanctury, opgericht door Jane Goodall. Hier krijgen chimpansees, gered uit gevangenschap, een veilig onderkomen en een tweede kans op een leven in de natuur.

Mount Kenya National Park ligt ten zuiden van de evenaar. Mount Kenya is na de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Het is een gedoofde vulkaan met een schitterend groen landschap van dichte bossen, watervallen, bergmeren en gletsjers. De top met z’n twee besneeuwde pieken, de Batian (5199m.) en Nelion (5188m.) zorgt voor een prachtig silhouet. In het tropisch regenwoud vind je tal van zoogdieren, waaronder olifanten, neushoorns, buffels, luipaarden, bokken, zwijnen, apen en groene meerkatten. Met een ranger kun je, gewapend met rubberlaarzen en regenjas, een unieke wandelsafari maken.

Abedare National Park ligt in de hooglanden van Kenia. In het noordelijk deel ligt de hoogste top, de 3999 m. hoge Ol Doinyo Lasatima. Het is een uniek regenwoud met enorme hoge bergen en v-vormige valleien met kletterende imposante watervallen. De ijskoude meren en riviertjes zijn rijk aan forellen. Op de glooiende hellingen van Aberdare leven olifanten, buffels, neushoorns, luipaarden, hyena’s, franjeapen en diverse antilopen waaronder de zeldzame Bongo antilope. Mede door de mist en koude periodes is de fauna in Aberdare uniek, rijk en zeer gevarieerd. Naast zeer uitdagende safari’s met een 4WD kun je hier vissen op forellen en prachtige wandelingen maken.

Meru National Park ligt op de evenaar, ten westen van Mount Kenya. De riviertjes die vanaf Mount Kenya stromen en de grote hoeveelheid regen die er valt zorgen dat Meru een heel groen park is. Je vindt hier een grote afwisseling in landschappen, dichte bossen, doumpalmen, velden met hoge grassen en moerasgebieden. In deze habitat leven grote troepen leeuwen, luipaarden, netgiraffen, generuks, Grévy zebra’s, olifanten, nijlpaarden, neushoorns en een grote verscheidenheid aan vogels. Het park is vooral bekend geworden door de film ‘Born Free’ met Elsa de leeuwin. De dichte vegetatie zorgt ervoor dat het wild soms moeilijker te spotten is maar het maakt Meru tot een uniek park waar je uren kunt rondrijden zonder iemand tegen te komen. Het is een bezoek meer dan waard.

Kakamega National Park is het laatste stuk overgebleven tropisch regenwoud van Kenia. Dit dichte bos, met vele kleuren groen, enorme bomen, tropische planten en het weelderige bladerdak is zeer indrukwekkend. Voor vogelliefhebbers is het woud met 360 vogelsoorten een waar paradijs. Je kunt er prachtige wandelingen maken onder leiding van een lokale gids. Tijdens een wandeling word je vergezeld door exotische vogelgeluiden, talloze kleurrijke vlinders en ervaar je de schoonheid en de geur van dit tropische woud.

Nairobi is de hoofdstad van Kenia. Het is uitgegroeid tot een moderne metropool en werd gebouwd rond de “City Square” in het Central Business District van deze stad. De skyline van Nairobi kenmerkt zich door vele wolkenkrabbers en moderne gebouwen. Er zijn grote contrasten, het drukke verkeer en de armoedige sloppenwijken staan haaks tegenover mooie villawijken, groene parken, luxe restaurants en moderne winkelcentra. Nairobi is voor veel reizigers slechts het startpunt voor hun safari maar deze wereldstad heeft veel meer te bieden. Zoals een bezoek aan The David Sheldrick Wildlife Trust, waar weesolifantjes liefdevol worden opgevangen. De zeldzame Rothschild giraffen kun je van dichtbij bewonderen in het Giraffe Center en het koloniale Karen Blixen Museum is een plek om echt in “Out of Africa” sferen te komen. Daarnaast zijn het Nairobi National Park, het National Museum en de city market de moeite waard om te bezoeken. Door het klimaat en de hoge ligging van 1.661 meter is het in Nairobi altijd tussen de 20 en 26 graden.

De Keniaanse kust bestaat uit mooie uitgestrekte stranden met vele watersport- en duikmogelijkheden. De kuststreek kenmerkt zich door tropische groene begroeiing, een azuurblauwe zee en is een combinatie van historie en cultuur. Arabische invloeden zie je terug in de vele pittoreske stadjes. Aan de kust vind je de prachtigste hotels en resorts waar je heerlijk kunt bijkomen van alle indrukken die je op gedaan hebt tijdens je safari. Je kunt genieten onder de palmbomen, duiken en snorkelen, parasailen, varen op een Dhow of onder het genot van een heerlijk drankje het prachtige uitzicht op de Indische Oceaan bewonderen.

Wil je meer informatie of inspiratie, kijk dan op de pagina’s: Bestemmingen, Beleving, Maatwerk en algemene Hoogtepunten. Met jouw persoonlijke wensen en ideeën maakt Nzuri Afrika met plezier jouw reis op maat. Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen via de contactpagina, per telefoon of mail.