Hoogtepunten in Oeganda

Oeganda heeft een verrassend afwisselend landschap met hoge bergen, prachtige wildparken, spectaculaire watervallen, grote meren en de langste rivier ter wereld, de Nijl. Een tropisch regenwoud met de imponerende berggorilla en een zeer vriendelijke bevolking. Beleef de 1000 kleuren groen in Oeganda.

Kidepo Valley National park ligt in het uiterste noordoosten, grenst aan Kenia en Sudan en is één van de nog te ontdekken parels van Oeganda. Het karakteristieke landschap bestaat uit glooiende savannes met kopjes (rotspartijen) en in de verte steile bergen die boven het fraaie panorama uittornen. Hier leven dieren die je nergens anders in Oeganda tegen komt, zoals wilde honden, cheeta’s en de gestreepte hyena. Doordat dit park bij de meeste toeristen onbekend is kun je hier ongestoord en in alle rust van deze prachtige omgeving genieten om een authentieke safari te beleven. Hoe speciaal is het om het gevoel te hebben alleen in dit park te zijn en te kunnen genieten van al deze geweldige dieren in je “achtertuin”.

Murchison Falls National Park is het grootste nationale park van Oeganda en wordt door de Nijl, Afrika’s langste rivier, in tweeën verdeeld. Zijn naam dankt het park aan de indrukwekkende Murchison Falls. Hier stort de Nijl, in een nauwe kloof, enorme massa’s water met een oorverdovend lawaai naar beneden. Je kunt hier spectaculaire boottochten maken naar de voet van de watervallen of stroomafwaarts naar de delta van Lake Albert. Ook kun je wandelen naar de top van de watervallen met zijn fantastische uitzicht of sportvissen op Nijlbaars. De beste gamedrives worden gemaakt ten noorden van de Nijl. In dit groene landschap met z’n karakteristieke Borassuspalmen, rivieroevers en -delta’s vind je een enorme variëteit aan Afrikaans wild waaronder grote groepen leeuwen, olifanten, nijlpaarden, krokodillen, buffels, de Rothschild-giraf, de Uganda Kob en veel tropische vogelsoorten waaronder de zeldzame schoenbekooievaar.

Kibale Forest National Park grenst aan het Queen Elizabeth National Park en bestaat voor het grootste gedeelte uit tropisch regenwoud. Ook vind je hier moerassen met papyrus, graslanden met hoge, oude bomen en rivieren. Het park staat bekend om zijn grote verscheidenheid primaten, waaronder de zeldzame rode Colobus aap, roodstaartmeerkatten, olijfbavianen en zo’n 650 chimpansees. In dit meest toegankelijke oerwoud van Oeganda leeft ook de zeldzame bosolifant, de sitatoenga, veel kleurrijke vogels en vlinders. Voor een chimpansee trekking heb je een vergunning (permit) nodig en vanwege een gelimiteerd aantal tochten per dag is het verstandig de permit van te voren te boeken. Tijdens zo’n spannende trekking ga je onder leiding van een ranger op zoek naar slaapnesten, resten aangevreten fruit, poep of het luide geschreeuw van het alfamannetje. Oog in oog staan met de chimps, die stampend een kabaal maken, krijsend door het bos springen of elkaar vlooien is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van je safari door Oeganda. Het Bigodi Wetlands Sanctuary is ook zeker het bezoeken waard en hier ervaar je hoe goed een communityproject kan werken. De opbrengsten komen geheel ten goede aan de lokale bevolking. Tijdens een birdwalk in het moeras maak je kans de blauwe reuzentoerako, grijze kraanvogels (de nationale vogel van Oeganda), veel kleine tropische vogels (zoals diverse wevers) en de papyrusfiskaal te zien. De diverse apen die hier leven zijn niet schuw en redelijk goed te fotograferen.

Rwenzori Mountains National Park ligt op de grens met Congo, heeft een onbeschrijfelijk mooi landschap en is niet voor niets Werelderfgoed. De puntige, Rwenzori bergen zijn gevormd door de stuwing van de aardkorst tijdens het ontstaan van de Rift Valley. De bergen met besneeuwde toppen, vaak omringt door “eeuwige” mist, rijzen boven het landschap uit en de hellingen van de Rwenzori Mountains zijn bijna ondoordringbaar begroeid. Het park is alleen toegankelijk voor wandelaars, je kunt hier geweldige wandel, trek- en klimtochten onder begeleiding van een professionele gids maken. Je zult versteld staan van de fantastische uitzichten tijdens zo’n uitdagende tocht. Een ander park met veel uitdagingen ligt op de grens met Kenia: Het Mount Elgon National Park met daarin de Sipi Falls. Deze drie watervallen liggen vlak bij elkaar en storten neer in Sipi River. Je kunt hier raften, abseilen, een zware klim naar de top van Mount Elgon maken of ontspannen wandelen. Tijdens zo’n wandeling kun je een koffieplantage bezoeken waar je de heerlijke Bugisu Arabica koffie kunt proeven of kennis kunt maken met een verrassend bananenbiertje in een traditioneel dorpje.

Queen Elizabeth National Park ligt tussen de meren Lake Edward en Lake George, aan de voet van het Rwenzori gebergte. Het park wordt door het beroemde Kazinga kanaal in een noordelijk en zuidelijk deel verdeeld, met ieder zijn eigen ecosystemen en de daarbij horende aantrekkingskracht op het wild. In het noordelijk deel bepalen de kratermeren, papyrusmoerassen en de vegetatie van het oerwoud het landschap, in zuidelijke deel (de Ishasha Sector) voeren de savannes met enorme oude vijgenbomen de boventoon. De Ishasha Sector staat bekend om zijn boomklimmende leeuwen. Op het heetst van de dag rusten de leeuwen op de dikke takken van de grote vijgenbomen, het is een bijzonder om boomklimmende leeuwen in deze oude bomen te zien. Het Queen Elizabeth Park heeft veel verschillende ecosystemen en daarom is de dierenwereld in het wildpark zo divers. Zo vind je in het Kanzinga Channel duizenden nijlpaarden, grote kuddes kafferbuffels, veel soorten reigers, grijze kraanvogels, ijsvogels en de prehistorische hamerkop. In Kuambura Gorge leven chimpansees en tussen de papyrusmoerassen vind je de schoenbekooievaars. Op de savanne leeft een grote variëteit aan Afrikaans wild, waaronder de Uganda Kob. Kortom Queen Elizabeth N.P. is een enorm afwisselend park waar je spannende gamedrives over de savannes, een schitterende boottocht op het Kazinga Channel en een uitdagende wandeling naar de chimpansees kunt maken.

Bwindi Impenetrable National Park ligt op de steile bergkammen van de Albertine Rift Valley en bestaat uit een praktisch ondoordringbaar, indrukwekkend regenwoud met een grote variëteit aan planten. In dit groene en vochtige ecosysteem wonen ongeveer 350 berggorilla’s in diverse groepen, dit aantal is ongeveer de helft van de wereldpopulatie gorilla’s. Verder leven hier bosolifanten, luipaarden, diverse primaten, veel vlinders en vogels, die soms moeilijk te spotten zijn door de dichte begroeiing. Onder leiding van een ervaren gids kun je een gorilla trekking maken op zoek naar deze “bergreuzen”. Van te voren moet je een Gorilla Permit aangevraagd hebben omdat er per dag maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten wordt. De gids geeft vooraf een uitgebreide instructie over de tocht en de gewoontes van de gorilla’s. Afhankelijk van waar de groep zich bevindt duurt de pittige wandeling tussen de 1 en 5 uur, maar het magische moment dat je oog in oog komt te staan met de imponerende berggorilla’s maakt de trekking zeker de moeite waard. Een onvergetelijke ontmoeting die voor altijd op je netvlies gebrand zal staan en een ongetwijfeld een hoogtepunt van je safari in Oeganda is!

Lake Bunyonyi is een prachtig kratermeer dat verscholen ligt tussen de vele vulkaanpieken. De berghellingen, met hun 1000 kleuren groen, vormen terrassen waarop verschillende landbouwgewassen, waaronder bananen en ananas, verbouwd worden. Bunyonyi betekent ”plek van kleine vogels “en die zijn hier ruimschoots te vinden zoals bijvoorbeeld de kleine gekleurde ijsvogel. Daarnaast leven hier veel kraanvogels (Oeganda‘s nationale vogel) en ooievaars. In het helderblauwe water van Lake Bunyonyi liggen ongeveer twintig eilandjes en het lijkt alsof ze zomaar over het meer uitgestrooid zijn. Een van die sprookjesachtige eilandjes is Bushara en is per mokoro (uitgeholde boomstam) te bereiken. Tijdens de boottocht zie je de prachtige groene heuvels uit het water omhoog komen, vliegen de kwetterde kraanvogels over je heen en ervaar je hoe indrukwekkend het landschap hier is. In een van de traditionele dorpjes aan oever van het meer kun je een drijvende markt bezoeken. Lokale vrouwen in fel gekleurde kleding proberen hier hun verse groente en fruit vanuit de mokoro te verkopen. Een kleurrijke markt op een zeer uniek meer is je bezoek meer dan waard.

Jinja ligt vlakbij Kampala en is de plaats waar de Nijl Oeganda binnen stroomt. In 1862 ontdekte John Hanning Speke als eerste Europeaan hier de oorsprong van de Nijl terwijl er tegenwoordig vanuit gegaan wordt dat de oorsprong in Lake Tana in Rwanda ligt. In dit stuk van de Nijl liggen de Bujagali Falls met één van ’s werelds meest spectaculaire stroomversnellingen. Deze stroomversnellingen en het kolkende water zijn een eldorado voor iedere rafter of avontuurlijke kanovaarder en zelfs onervaren rafters kunnen hier een “eenvoudige” raft of een rustige “familie raft” maken. Een boottocht op het Victoria Meer, een lokale bierbrouwer bezoeken, heerlijk wandelen of paardrijden door het prachtige groene landschap behoren hier ook allemaal tot de mogelijkheden.

Kampala is de huidige hoofdstad van Oeganda met 1,5 miljoen inwoners. Het is een typisch Afrikaanse drukke hoofdstad met lokale kleurrijke marktjes, traditionele winkelstraatjes afgewisseld met moderne winkelcentra en prachtige hotels. Je kunt kennis maken met de geschiedenis van Oeganda in het Uganda Museum en in de Kasubi Tombs kun je tombes van vier kabaka’s (koningen) bezoeken. Op Ngama Island ontmoet je de chimpansees, die onder leiding van het Jane Goodall Institute in het Chimpanzee Sanctuary opgevangen worden. Deze dieren zijn vaak in aanraking gekomen met stropers of dierenhandel en worden hier op een liefdevolle en deskundige manier verzorgd en krijgen weer een dierwaardig bestaan. De vele restaurants, uitgaansmogelijkheden en de zeer gastvrije, vriendelijke bevolking maken Kampala tot een moderne, complete en aangename stad.

Entebbe was de oude hoofdstad (tot 1962) en ligt aan de kust van het Victoriameer. In Entebbe ligt de internationale luchthaven van Oeganda. Hoewel deze stad maar 35 km van Kampala af ligt verschilt Entebbe wezenlijk met de hoofdstad. Je vindt hier rust, ruimte, een gemoedelijke sfeer en prachtige botanische tuinen aan de oevers van het Victoriameer. Ook kun je vanuit Entebbe of Kampala een zeer interessante Shoebill Birding tour maken in Mabamba Swamp op zoek naar de “prehistorische”schoenbekooievaar en heel veel andere vogels.

Wil je meer informatie of inspiratie, kijk dan op de pagina’s: Bestemmingen, Beleving, Maatwerk en algemene Hoogtepunten. Met jouw persoonlijke wensen en ideeën maakt Nzuri Afrika met plezier jouw reis op maat. Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen via de contactpagina, per telefoon of mail.