Hoogtepunten in Tanzania

Afwisselende natuurparken met een grote verscheidenheid aan wild, zoet- en zoutwatermeren, imposante bergen, de wonderbaarlijke krater, kleurrijke stammen met eeuwenoude tradities en parelwitte stranden met een azuurblauwe zee. Beleef het adembenemende Tanzania.

Serengeti National Park is misschien wel het bekendste wildpark van de wereld en is uniek door zijn schoonheid. In het noorden grenst het park aan het Masai Mara N.R. in Kenia, samen vormen zij één ecosysteem. Serengeti betekent eindeloze vlakte in de taal van de oorspronkelijke bewoners, de kleurrijke Masai. Over deze vlaktes zwerven meer dan 2 miljoen gnoes, 250.000 zebra’s, 500.000 Thomson gazellen, talloze antilopen, giraffen en bavianen. Het indrukkende landschap bestaat naast deze uitgestrekte graslanden met acaciabomen uit rotsblokformaties (kopjes), bossen en rivieren. Die “kopjes” zijn ideale uitkijkpunten voor leeuwen, cheeta’s en luipaarden om vanaf daar hun prooi scherp in de gaten te houden. Het aanbreken van de regenperiode zorgt voor de start van een fenomenaal schouwspel: de migratie, één van de zeven Afrikaanse wonderen. Jaarlijks trekken meer dan 1,5 miljoen gnoes, zebra’s en gazelles vanuit het zuiden richting het noorden op zoek naar vers groen gras. Tijdens deze tocht leggen de kuddes zeer grote afstanden af en vormen ze soms lange linten van wel 20 km lang. Roofdieren achtervolgen de trekkende kuddes en hongerige krokodillen liggen in de rivieren op hun toekomstige prooien te wachten. Tussen juli en oktober steken de gnoes en zebra’s de Mara River over, naar de Masai Mara in Kenia. Nadat deze bijna kaal gegeten is trekken de miljoenen dieren weer terug richting het zuiden van de Serengeti. Daar worden in januari en februari duizenden gnoe-kalfjes bijna gelijktijdig geboren en zal deze fascinerende, jaarlijkse cyclus opnieuw beginnen. Een bezoek aan dit prachtige, enorm uitgestrekte park is een absolute aanrader en mag eigenlijk niet ontbreken tijdens een rondreis door Tanzania.

De Ngorongoro Crater ligt in de Ngorongoro Conservation Area. In deze beschermde omgeving leven de lokale Masai in hun boma’s (traditionele hutten). Hun grote kuddes vee leven samen met de wilde dieren van dit gebied. De Ngorongoro krater is de grootste intact gebleven caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld met steile kraterwanden van meer dan 600 meter hoog. Je vindt er vulkaanresten van 2 tot 3 miljoen jaar oud die ontstaan zijn in de tijd dat de oermens daar leefde. De overblijfselen van deze oermens zijn gevonden bij de Olduvai Gorge en je kunt ze bewonderen in het museum ”The Cradle of Mankind”.  Vanaf de rand van de krater heb je een fenomenaal uitzicht over dit unieke natuurpark die uit z’n voegen barst van het wild. Op een oppervlakte van ca. 260 km² leven zo’n 30.000 verschillende dieren. Het wild spotten is hier door deze enorme aantallen niet moeilijk, er zijn weinig plaatsen waar je zoveel zekerheid hebt om de Big Five in één dag te zien. Giraffen kom je hier niet tegen omdat ze door hun lange nek en poten de steile afdaling naar de krater niet kunnen maken. De uiterst vruchtbare vulkanische grond zorgt voor een landschap dat bestaat uit uitgestrekte savannes, bossen, riviertjes die de moerassen voeden en het Lake Magadi. Dit natuurlijke amfitheater, ook wel het achtste wereldwonder genoemd, is een van de grootste natuurspektakels ter wereld en een waar fotoparadijs voor iedere fotograaf.

Lake Manyara National Park, een park waarvan het grootste gedeelte bestaat uit een zoutwatermeer. De vele mineralen in dit meer zorgen voor prachtige kleurschakeringen aan de oevers. De enorme hoeveelheden algen vormen het voedsel voor duizenden flamingo’s en pelikanen die het meer intens roze laten kleuren. Via een houten brug kun je een wandeling over het water maken, genietend van het uitzicht op de flamingo’s kom je dicht bij de nijlpaarden en buffels in de modderpoel. Het meer ligt slechts op 130 km van Arusha, aan de voet van de hoge, steile hellingen van de grote Rift Valley. In dit ecosysteem vind je naast het meer ook dichte bossen met bavianen en blauwe meerkatten en ander wild. Lake Mayara is ook bekend vanwege de boomklimmende leeuwen. Deze roofdieren kunnen rustig uren luieren op de dikke takken van de acaciabomen voordat zij op jacht gaan. Een fascinerend plaatje.

Tarangire National Park leent zijn naam aan de Tarangire River die door dit semi-woestijnachtige landschap stroomt. Vanuit de moerassen in het zuiden stroomt deze levensader richting het Burungimeer. Dit zoutwatermeer bevat veel algen die er voor zorgen dat duizenden flamingo’s van juli tot november hier neerstrijken. Naast het typische Afrikaanse landschap van savannes met acacia’s, tamarinde en grote worstenbomen staat Tarangire vol met karakteristieke baobabbomen waarvan sommige eeuwenoud zijn en een diameter van wel 11 meter hebben. Het park staat verder bekend om z’n vele olifanten die in de droge periode voor een waar spektakel zorgen. Zij vormen enorme kuddes en samen met gnoes, zebra’s en ander wild trekken ze naar de Tarangire River op zoek naar het laatste water. Deze grote concentratie wild rond de rivier zorgt ervoor dat een groot aantal roofdieren, zoals leeuwen en luipaarden heel makkelijk aan hun prooi kunnen komen. Ook de zeldzame wilden honden maken graag gebruik van deze “gedekte tafel”.

Kilimanjaro National Park wordt door het grootste gedeelte in beslag genomen door de grootste, vrijstaande berg ter wereld: de Kilimanjaro. De 5.895 meter hoge berg met z’n besneeuwde toppen is voor veel toeristen het perfecte Afrika plaatje. De Kilimanjaro is een van de meest beklommen bergen ter wereld. Je kunt de top, de Uhuru Peak, via diverse beklimmingen bereiken zoals de Marangu route (voor bijna iedereen toegankelijk en daardoor de meest gebruikte route) en de Machame route (een van de mooiste routes en voor de meer ervaren klimmer). Om het “dak van de wereld” te bereiken is klimervaring niet vereist maar is een goede conditie noodzakelijk. Deze beklimming brengt je via savannes, tropisch regenwoud naar kale vlaktes met rotsen en uiteindelijk naar de top met eeuwige sneeuw. Onderweg zijn de uitzichten fenomenaal en zorgen voor een onvergetelijke herinnering.

Arusha National Park heeft een gevarieerd landschap met savannes, kratermeren, dichte bossen en de hooglanden van Mount Meru. Deze 4566 meter hoge krater kun je beklimmen en je kunt er prachtige wandelingen maken naar de watervallen liggend in het regenwoud. Er leven in dit park geen leeuwen, bijna geen olifanten maar het is de leefomgeving van veel ander wild en ontelbare vogels. De kratermeren worden veelvuldig gebruikt door migreerde watervogels om te overwinteren. Arusha is een levendige stad aan de voet van Mount Meru en rondom deze stad liggen veel koffieplantages en bloemenkwekerijen. De lokale winkeltjes en de gezellig drukke markt zijn het bezoeken zeker waard.

Lake Eyasi is een zoutwatermeer, ontstaan door vulkanische activiteiten en grenst aan kraterhooglanden en tropische bossen. Hier vind je geen groot wild maar veel vogels en de traditionele Datoga en Hadzabe stammen. Zij spreken door middel van klikgeluiden en leven nog geheel van alles wat de natuur hen te bieden heeft. Door een stam te bezoeken en eventueel mee op jacht te gaan ervaar je hoe deze prachtige mensen al eeuwen in de omgeving van dit meer leven. Het afgelegen Lake Natron is ook een alkalinemeer en ligt gedeeltelijk in Kenia. Het is de enige broedplaats in Afrika van ongeveer 2 miljoen dwergflamingo’s. Het meer, met prachtige kleurschakeringen van rood in het diepe gedeelte naar oranje in de ondiepere gedeelte, ligt aan de voet van de enige actieve vulkaan Oldonyo Lengai. Het landschap van Lake Natron komt buitenaards over en is totaal anders dan de andere parken in Tanzania. Ook hier vind je geen groot wild maar het is een prachtige omgeving om een wandeling langs het meer te maken. Er leven hier verschillende Masai stammen en een bezoek aan een Masai dorp is zeker de moeite waard. De kleurrijke bevolking leeft hier op traditionele wijze en wil het geringe aantal toeristen graag kennis laten maken met hun eeuwenoude cultuur.

Selous Game Reserve ligt in het zuiden van Tanzania en is het grootste wildreservaat van Afrika. Het ongerepte landschap bestaat uit glooiende savannes met enorme baobabbomen, bossen, rotspartijen, waterbronnen en rivieren. Dit gevarieerde ecosysteem is de ideale leefomgeving voor grote aantallen olifanten, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, gazelles, buffels, sabelantilopen en wilde honden. Doordat er een beperkt aantal kleinschalige lodges met een beperkt aantal gasten in dit uitgestrekte park aanwezig zijn, kun je hier uren rond rijden zonder iemand tegen te komen. Selous G.R is het enige wildreservaat in Tanzania waar je off-road mag rijden waardoor je dicht bij het wild kunt komen en speciale, spannende ervaringen kunt beleven. Het absolute hoogtepunt van je verblijf in Selous is een boottocht over de Rufiji River. Vanaf het water kun je genieten van de schitterende omgeving en vaar je langs immense kuddes nijlpaarden, enorme krokodillen en badende olifanten. Ook een spannende wandelsafari behoort hier ook tot de mogelijkheden en is zeker aan te raden.

Ruaha National Park is het meest onaangetaste, ruige park van Tanzania en is de ultieme bestemming voor de echte safari liefhebber. De levensader van dit park is de gelijknamige rivier die door het afwisselde landschap slingert en in de loop der eeuwen voor indrukwekkende ravijnen heeft gezorgd. De vele zijriviertjes zorgen voor een groene leefomgeving van de grote hoeveelheden wild. De vele rotspartijen worden door luipaarden, leeuwen en cheeta’s gebruikt als uitkijkpost voor de jacht. Je vindt hier grote kuddes dorstige olifanten aan de oevers van de rivier waar ook impala’s, waterbokken, zebra’s, buffels en andere antilopen hun leven riskeren voor een slokje water uit de rivier waar grote troepen leeuwen liggen te wachten op hun prooi. Ruaha is ook de leefomgeving van de zeldzame wilde honden die in roedels jagen in de vele rivierbossen en struikgewassen. Een spannende wandeling onder begeleiding van een rancher zorgt voor een unieke beleving door dit intrigerende en ongerepte park.

Katavi National Park ligt vlakbij het prachtige Lake Tanganyika. De wilde, ongerepte natuur in dit park zorgt voor een echte “Out of Afrika” beleving. Er worden hier per dag een beperkt aantal gasten toegelaten. In het park vind je nauwelijks wegen en slechts een paar kleinschalige lodges. In dit grote park met z’n enorme moerassen, open savannes, meren en bomen bleef je het Afrika van duizend jaar geleden. Impala’s, topi’s, hartebeesten, zebra’s en enorm grote kuddes buffels vormen het voedsel voor boomklimmende leeuwen, hyena’s en luipaarden. Ook olifanten, krokodillen en nijlpaarden komen hier in grote aantallen voor. Tijdens het droge seizoen blijft er van de Katuma River slechts een aantal modderpoelen over die overbevolkt raken door de vele  oververhitte en territoriale nijlpaarden. De krokodillen “overwinteren”, in tegenstelling tot andere parken, samen in holen langs de rivier. Deze unieke levensomstandigheden van de krokodillen en nijlpaarden, met als doel overleven, leveren spectaculaire, onderlinge gevechten op. Het is een bijzondere belevenis om hiervan getuige te zijn.

Mahale Mountains National Park ligt aan het Lake Tanganyika, het grootste zoetwater meer ter wereld en is alleen per boot of vliegtuig te bereiken. Het indrukwekkende, groene, bijna ondoordringbare tropische regenwoud is de habitat van vele primaten, luipaarden, stekelvarkens, vele kleurrijke vogel- en vlindersoorten maar vooral de woonomgeving van diverse kolonies chimpansees. Samen met het noordelijk gelegen Gombe Steam National Park is dit waarschijnlijk de beste plaats om deze bedreigde chimpansees te observeren. Met een ranger maak je een trekking dwars door het woud, over stromende beekjes, op glibberige paden, door bamboebossen en over heuvels met rotspartijen. Tijdens zo’n spannende tocht ga je op zoek naar sporen van de chimpansees: een verlaten slaapnest, resten half opgegeten fruit of het gegil van het alfamannetje. Na een uitdagende wandeling oog in oog komen te staan met een groep chimpansees is onvergetelijk, uniek en magisch. Mahale is een onaangetast paradijs. Je kunt hier naast het maken van een chimpansee trekking ook vissen en snorkelen in Lake Tanganyika, vol kleurrijke tropische vissen of een lokaal dorp per boot bezoeken. Het prachtige, witte strand en het azuurblauwe meer is de ideale plek om relaxed je safari af te sluiten

Dar es Salaam was ooit een klein vissersdorpje maar is inmiddels uitgegroeid tot een drukke, grote havenstad met een mix van culturen. Deze stad is vaak het startpunt voor een vakantie op Zanzibar of Pembe Island of om de Kilimanjaro te beklimmen. Bij een bezoek aan Dar es Salaam ervaar je wat deze stad te bieden heeft: een stadswandeling door het centrum waar je Arabische, Afrikaanse en Britse invloeden uit het verleden ziet samenvloeien, een interessante Aziatische- en een Afrikaanse wijk, de vismarkt, het National Museum, een bruisend nachtleven en prachtige witte zandstranden.

Zanzibar ligt in de Indische Oceaan en is het meest exotische deel van Tanzania. Met zijn parelwitte stranden, palmbomen en azuurblauwe zee is het de ideale bestemming voor een romantische huwelijksreis, een fantastische strandvakantie of de perfecte afsluiting van een indrukwekkende safari in Tanzania of Kenia. Zanzibar kent een rijke geschiedenis vanuit de Portugese overheersing in 1503 naar het eigendom van de sultan van Oman en van een Britse kolonie tot onafhankelijkheid in 1963. Deze rijke historie zorgt ervoor dat het huidige Zanzibar een fascinerende mengelmoes is bestaande uit verschillende culturen. Stone Town, het prachtige oude gedeelte van Zanzibar Town heeft een niet te missen Arabische sfeer. Smalle steegjes, sfeervolle stadspleintjes, oude huizen en moskeeën versierd met houtsnijwerk en koperbeslag. Het eiland is bekend om zijn specerijenhandel en tijdens een tocht langs de kruidentuinen maak je kennis met de bijzondere geuren en kun je genieten van de overheerlijke smaken van de specerijen tijdens een lunch. Het nog relatief onontdekte, authentieke Pembe Island is een stuk kleiner, heuvelachtiger en veel groener dan Zanzibar. De prachtige, rustige witte stranden zijn nog ongerept. Beide eilanden bezitten een wonderschone onderwaterwereld en zijn een paradijs voor duikers en snorkelaars. Kortom; alle ingrediënten voor een ontspannen, zonovergoten, onvergetelijk verblijf zijn hier aanwezig!

Wil je meer informatie of inspiratie, kijk dan op de pagina’s: Bestemmingen, Beleving, Maatwerk en algemene Hoogtepunten. Met jouw persoonlijke wensen en ideeën maakt Nzuri Afrika met plezier jouw reis op maat. Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen via de contactpagina, per telefoon of mail.